Как да открием добър адвокат по застрахователно право в София

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Застраховките са неизменна част от съвремието на днешния гражданин и едва ли бихме искали да бъде другояче – все пак застраховането ни дава една сигурност и спокойствие, особено във времена, в които природните бедствия и инцидентите сякаш стават все повече.

Проблемът идва, когато се наложи да получим полагащите ни се пари по дадена застраховка. Тогава сякаш тихомълком застрахователните компании се опитват да направят всичко възможно, за да минимизират оценката на щетата, така че да минат по-тънко, а ние да получим по-малко пари.

Убедени сме, че много от читателите ни могат да разкажат поне една своя собствена история, свързана с некоректен застраховател.

В такива моменти житейската ситуация ни принуждава да потърсим правата си, а за това е нужна помощта на добър и адекватен адвокат по застрахователно право.

Спънката, която отказва повечето хора от това да потърсят правата си, са съмнителните адвокати с малък опит или недостатъчни компетенции, които ни вкарват в още по-голям разход без никакъв шанс за положителна развръзка.

Поради това се допитахме до адвокат Деян Николов от Zastrahovan.eu, който ни разкри кои са положителните белези, по които можем да открием добър адвокат по застрахователно право в София.

Потърсете доволен клиент

Препоръката от „уста на уста“ все още е един от най-добрите начини да откриете добър адвокат в София.


Ако имате познат, приятел или роднина, който вече е ползвал такива услуги, допитайте се до него.

Доволните клиенти винаги са белег за добре свършена работа, а така ще може да се запознаете от първо лице с практиката на самия адвокат, както и отношението му към неговите клиенти и техните нужди.

За справка, може да се опитате да потърсите и някой не толкова доволен клиент от адвоката, който проучвате – така ще може да чуете и другата гледна точка.

Хубаво е да сте запознат както с добрите, така и с лошите страни на човека, който ще се грижи за вашите интереси.

Разгледайте отзивите

Интернет е все по-голяма част от живота ни, а позитивите от това са безброй. Онлайн отзивите са все по-популярен начин за оценка на работата на дадена услуга – в случая работата на адвокатите.

Макар че съществува некоректна практика повечето отзиви в Интернет пространството да са фалшиви, ако някоя адвокатска кантора има огромен брой отзиви, да речем няколкостотин, тогава може да сте сигурни, че сред тях фигурират и реални такива, а най-честият белег, по който може да ги познаете, е аргументираната позиция, която обосновава оценката им.

Убедете се в експертизата на адвоката

При първа среща с адвоката, който сте избрали, поискайте да видите няколко от спечелените му дела.

Поинтересувайте се какъв опит има с вашия специфичен случай – ако вече се е занимавал с дела, сходни с вашия проблем, и ги е печелил, то шансът да ви свърши добра работа е повече от висок.

Проучете възможностите

След като запознаете опитния адвокат по застрахователно право с вашия казус, поискайте от него експертна оценка и още по-важното – какви са шансовете ви за успех.

Доста адвокати са склонни да убеждават клиентите си, че успехът е сигурен, но поискайте солидни аргументи в защита на тези обещания.

Ако човекът срещу вас разполага с нужния опит и знае какво прави, то не би било проблем за него да ви изложи аргументиран план за действие, с който смята да спечели вашето дело.

„Генерал се става по време на война“, гласи известна поговорка, а добрият адвокат се създава в съдебната зала.