Кога имаме право на обезщетение при ПТП

2742
Кога имаме право на обезщетение при ПТП
Снимка: iStock/Guliver

Пътнотранспортните произшествия, или ПТП за по-кратко, са инциденти, които нерядко водят до фатален край за някой или всички участници в него.

За съжаление по пътищата на България ежегодно се случват стотици ПТП-та, а смъртните случаи редовно обикалят новинарския поток.

Това, че никога не сте участвали в ПТП не е извинение да бъдете неинформирани по въпроса и най-малкото ви поставя в неизгодна позиция.

Никой не е застрахован от подобен инцидент и затова е в личния интерес на всеки от нас да научи какви са последствията от едно такова произшествие и по-важното – какво право на компенсация има всеки човек, станал жертва на катастрофа на пътя.

С помощта на експерта по обезщетения при ПТП адвокат Деян Николов, изготвихме кратък наръчник за вас, в който да обясним кога и при какви обстоятелства имате право на обезщетение при пътнотранспортно произшествие.

В кои случаи имаме право на обезщетение

Всяко ПТП, в което вие сте потърпевш, а не извършител, ви дава правото да получите компенсация.

В повечето случаи виновните водачи нямат нужните финансови средства, за да заплатят сумата, за която са осъдени.

Тогава вие имате право да получите обезщетение от застрахователя на виновния водач по застраховка „Гражданска отговорност“.

Важно е да се предприемат действия веднага след инцидента

Важно е да знаете каква е точно процедурата, тъй като в много случаи неправилните действия могат да доведат до години на чакане, а нерядко и до изплащане на минимални обезщетения, кои по никакъв начин не отговарят на понесената травма от страна на пострадалия.

Поради това трябва още от началото да се предприемат точните стъпки за предявяване на иск, а не да се чака ходът на наказателното дело, тъй като това може да означава допълнителни административни спънки и години на чакане, докато бъде присъдено обезщетението.

Адвокат Деян Николов от Zastrahovan.eu препоръчва при възможност да се избегне предявяването на иск срещу виновния водач по време на наказателното дело, а вместо това директно да се предяви претенция за компенсация пред застрахователя – така се пропуска един и без това безсмислен административен акт, който в повечето случаи така или иначе не води до успех в получаването на обезщетение.

Защо е нужен добър адвокат по застрахователно право

Съвсем логично е обикновените граждани да не са запознати с редица от законодателствата в Република България, а още по-малко да са запознати с практиките и обичайните обезщетения, които съдът присъжда при дела за ПТП.

Това позволява на застрахователните компании да предлагат обезщетения, които са на границата на минималното с оглед размера на претърпените вреди от страна на пострадалия.

Затова нашият съвет е да се обърнете към опитен адвокат в областта на застрахователното право, който добре познава материята, както и съдебната практика по отношение на делата за застрахователни обезщетения при ПТП.

Така получавате сигурна защита на вашите интереси срещу некоректни практики от страна на застрахователите, които искат да се измъкнат от изплащането на подобаващо обезщетение.

Не позволявайте правата ви да бъдат потъпкани и търсете това, което ви се полага по закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно